Jouw beeld verdient een vakjury!

Vele duizenden beelden hopen we van jullie te ontvangen. Een 9-koppige jury van alom gevierde topfotografen zal de finalisten aanduiden.

Dit fijne panel zal 11 categoriewinnaars, 11 runner ups, 11 x 3 highly commendeds én de overall winnaar aanduiden.

Klaus Nigge (D)

De Duitse National Geographic-fotograaf Klaus Nigge is ontegensprekelijk een icoon en zonder twijfel één van de meest gerespecteerde natuurfotografen in Europa. Als 'slow photographer' keert hij keer op keer terug naar dezelfde plaats, net zo vaak tot hij de omgeving en zijn onderwerp door en door kent. Zijn doel? Elk dier zo fotograferen dat een intiem portret ontstaat van een individu met een eigen persoonlijkheid. Nigges werk verscheen wereldwijd in talloze magazines. Boeken als 'Kamchatka - about eagles, bears, and volcanoes', 'Adlerleben - about the American bald eagle', 'Return of the Emperor' (over de Europese bizon in de Poolse oerbossen) en ‘Kranich’ (over Europese kraanvogels) werden wereldberoemd.

Klaus Nigge is bezieler en gewezen voorzitter van de GDT (Gesellschaft Deutscher Tierfotografen) en van de inmiddels internationaal vermaarde GDT European Wildlife Photographer of the Year Contest. Zelf won Klaus meer prijzen dan deze pagina kan vermelden. Hij is een veelgevraagd jurylid voor de meest prestigieuze natuurfotografiewedstrijden overal ter wereld.

Een hele grote meneer, die zelf ooit begon te fotograferen op 17-jarige leeftijd met een camera die hij monteerde op een zelfgemaakt statief. Van een topklasse foto tot de eerste inzending van een jonge starter: Klaus kan elk beeld in zijn context plaatsen. Hoewel deze internationale topper een waanzinnig drukke agenda heeft, heeft hij zich uitdrukkelijk geëngageerd om elk beeld uit de Lowland Photo Contest 2017 te zien en het samen met de andere juryleden te beoordelen, ook dat van jou!

Bezoek site

Jan Vermeeer (NL)

Jan Vermeer is een ronkende naam in de natuurfotografie, winnaar van tal van prijzen én ervaren jurylid in de grootste fotowedstrijden van Europa, onder meer in de prestigieuze BBC Wildlife Photographer of The Year en de GDT European Wildlife Photographer of the Year Contest.

Niet alleen vogels of zoogdieren, maar juist de biodiversiteit van de natuur krijgt veel aandacht in de fotografie van Jan Vermeer. Jan reist regelmatig naar de uithoeken van de wereld om de meest ongerepte en paradijselijke gebieden op onze planeet vast te leggen. Met een flinke portie geduld en een groot doorzettingsvermogen slaagt Jan er steeds weer in om met bijzonder materiaal terug te komen. De allermooiste beelden maakt hij onder extreme omstandigheden.

Maar ook dichter bij huis is Jan te vinden, bijvoorbeeld gezellig kletsend tussen honderden andere natuurfotografen langs de Wildbaanweg in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Door zijn sterk gevoel voor compositie en vorm ontstaan er verrassende beelden. Een veel gefotografeerd onderwerp bekijkt hij nét even anders dan de meeste andere fotografen. Hij krijgt dezelfde zaken voor de lens, maar ’s avonds op Facebook springt die ene ‘Vermeer’ er toch weer uit...

Jan is ook redacteur en uitgever van Natuurfotomagazine, ervaren reisleider en een veel gevraagd exposant en spreker bij fotoclubs en grote natuurfotofestivals. Van zijn hand zijn prachtige boeken als ‘Arctic’, ‘Antarctica’, ‘Breaking Ice’ en ‘Witte Veluwe’. Alle activiteiten passen in hetzelfde opzet: verwondering en bewondering teweegbrengen, als opstap naar de hoognodige bescherming van onze natuur.

Bezoek site

Tom Linster (B)

Als gedreven natuurfotograaf heeft Tom Linster vele waters doorzwommen, zelfs letterlijk. Van Australië tot in het noorden van Canada reisde hij rond om natuur en landschap vast te leggen op foto. Twee van zijn meest favoriete bestemmingen zijn IJsland en La Brenne in Frankrijk. Of hij nu jaagt op noorderlicht of een purperreiger in ideaal licht probeert te ‘platen’, altijd weer verrast Tom met magistrale beelden, vaak voorzien van gevatte teksten. Zijn niet te overtreffen oneliners verraden al dat Tom niet alleen een getalenteerd fotograaf is, maar ook een grappig schrijver, reisleider en lesgever. Iemand die zijn kennis en passie graag deelt met anderen.

Bezoek site

Bob Luijks (NL)

De Limburgse natuurfotograaf Bob Luijks is misschien nog het best te omschrijven als 'gebiedsfotograaf'. Bob houdt ervan om alle facetten van een gebied te belichten, van het landschap tot en met de daarin voorkomende planten en dieren. En dus is Bob zowel landschaps- als macrofotograaf. Naast de gebiedsfotografie is Bob ook de auteur van meer abstract werk: natuurfotografie als kunst. Reflectie, spelen met licht en het zoeken naar verrassende vormen en lijnen spelen hierin een hoofdrol. Limburg vormt het decor van het overgrote deel van de foto’s van Bob. Met zijn fotografie toont hij aan dat je voor bijzondere beelden ook dicht bij huis kunt blijven.

Bob is niet alleen een bekwaam fotograaf, maar ook schrijver en blogger voor Natuurfotografie.nl, redacteur-uitgever van het digitaal magazine ‘Limburg in Beeld’ én organisator van talloze fotografieworkshops in samenwerking met Landschap vzw, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. In 2010 verscheen zijn eerste succesvolle boek 'De Meinweg - onbegrensde verrassingen', in 2011 gevolgd door 'Eenzaam, beelden uit de Peel'. In 2013 werkte hij mee aan het bekende Praktijkboek Landschapsfotografie, en snel daarna volgden het Praktijkboek Weer & Natuurverschijnselen en het Praktijkboek Wildlife-fotografie. Een jaar geleden verschenen tegelijkertijd zijn meesterwerk ‘Van paarse heide tot orchideeënweide, 100 x natuur in Limburg’ en het begeleidend boekje ‘Van inspiratie tot creatie’.

Bob is geen wedstrijddier, daarvoor heeft hij teveel anderen projecten, maar als hij eraan meedoet, dan wint hij ze blijkbaar wel. In 2014 kaapte Bob de eerste prijs weg in de categorie ‘Magic of Plants’ in de Russische Golden Turtle Contest. Een jaar gelden besloot Bob om van zijn passie zijn beroep te maken en professioneel natuurfotograaf te worden.

Als lid en vertegenwoordiger van de Raad van Bestuur van Landschap vzw is Bob de voorzitter en tevens het enige vaste lid van de jaarlijks wisselende jury van de Lowland Photo Contest.

Bezoek site

Martin Steenhaut (B)

Martin Steenhaut is een erkend beroepsfotograaf die in vele domeinen van de fotografie actief is. Zijn grote passie is de natuur en dus worden vrije momenten besteed aan natuurfotografie in binnen- en buitenland. Samen met Han Bouwmeester geeft Martin reisbureau Wildpix Travel gestalte. Met regelmatige expo's en publicaties probeert Martin zijn passie voor natuur en fotografie te delen met het grote publiek. Al meermaals werd zijn werk bekroond in nationale en internationale fotowedstrijden, onder meer de Argus-fotowedstrijd, Festival Nature Namur, wedstrijd AVES Namur, World Photograpic Cup, festival Montier-en-Der e.a.

Bezoek site

Loulou Beavers (NL)

In haar zoektocht naar het ultieme licht en dat ene juiste fotomoment trekt Loulou Beavers de hele wereld rond: van Amerika en Canada over Kenia en Tanzania tot Namibië, Noorwegen en Antarctica. Om de fotografische opportuniteiten maximaal te kunnen benutten, gaan haar reizen altijd weer gepaard met bijzonder veel voorafgaandelijke research. En mét resultaat, want Loulou werkte zich al in de kijker op tal van fotowedstrijden als de GDT Wildlife Photographer of the Year, Glanzlichter, Asferico, Nature’s Best, Memorial Maria Luisa, Oasis Photo Contest, International Photography Awards, Bio Photo Contest, Travel Photographer of the Year, Nature Images Awards, AFPAN, wedstrijd AVES Namur... Een tijdje geleden verscheen haar fotoboek ‘Moved by nature’.

Loulou is een zeer veelzijdige fotografe die bijna synoniem is geworden voor een wat andere aanpak in de natuurfotografie. Met het aanstekelijk enthousiasme dat haar eigen is, neemt ze zowel beginners als gevorderden op sleeptouw om via fotografieworkshops en –reizen een nieuwe wereld te ontdekken: die van de creatieve natuurfotografie.

Bezoek site

Danny Laps (B)

‘Een knappe, boomlange kerel’, zo omschreef de immer grappige Danny Laps zichzelf toen we hem de eerste keer zouden ontmoeten en moesten zoeken in een menigte op een drukke dag bij de Kalmthoutse Heide, één van zijn favoriete biotopen. Onze zoektocht verliep voorspoedig en vijf jaar later is Danny één van de vaste workshop-aanbieders van Landschap vzw. Deze leraar en leerlingenbegeleider is een geboren lesgever, maar vooral ook een steengoede natuur- en landschapsfotograaf die al verschillende prijzen in de wacht sleepte, onder meer in de BBC Wildlife Photographer of the Year, Glanzlichter, Asferico, festival Montier-en-Der, Argus-fotowedstrijd, Festival Nature Namur en de wedstrijd AVES Namur.

Verder heeft Danny een grondige ecologische kennis en is hij een kei in Lightroom. Het ideale profiel dus om er mee op toe te zien dat de basisregels uit het Reglement van de Lowland Photo Contest worden nageleefd...

Bezoek site

Henri van Vliet (NL)

Uit meer dan 8.000 beelden gekozen worden als die ene overall winnaar, de Lowland Photographer of the Year… Het overkwam Henri van Vliet vorig jaar bij de prijsuitreiking van de Lowland Photo Contest 2015. Met een beeld van everzwijnen in een sneeuwstorm werd Henri plots wereldberoemd in de Lage Landen. Niet dat Henri tot dan een onopvallend bestand leidde, zeker niet. Zelf leerden we Henri al eerder kennen als echte wildlife-fotograaf op de Veluwe. Henri deelt de mensen in 2 categorieën in: mensen van het water en mensen van de bossen. Zelf behoort hij ontegensprekelijk tot de laatste ondersoort, getuige zijn talloze beelden van herten en everzwijnen. De voorbije jaren spendeerde hij ook aardig wat tijd om helemaal te integreren in een dassenfamilie vlakbij zijn woonplaats Hoenderloo; elke dag opnieuw kwam hij weer met zalige beelden naar huis.

Maar sinds een klein jaar weet nu echt elke natuurfotograaf tussen de Waddenzee en de Belgische taalgrens wie Henri van Vliet is. Een warme mens, een voortreffelijk natuurfotograaf en een geboren ondernemer, zoveel is zeker. Henri is ook bestuurslid van VNF Apeldoorn, één van de grootste natuurfotoclubs van de Lage Landen. Met zoveel bagage én ervaring met integratie in een dassenclan wordt de integratie in de Lowland-jury een koud kunstje!

Bezoek site

Sam Mannaerts (B)

Sam Mannaerts is een 100% allround natuurfotograaf. Elk onderwerp weet hij op een sublieme manier vast te leggen. Net als Bob Luijks en Danny Laps is Sam één van de vaste workshop-aanbieders voor Landschap vzw. Sam is een kei in natuur- en landschapsfotografie maar ook een begenadigd lesgever en een grappige verteller. Nochtans is Sam geen beroepsfotograaf; hij combineert een job als spoedverpleegkundige met momenten van onthaasting in de natuur.

Snel kunnen handelen en beslissen is een vaardigheid die zowel in zijn job als in zijn vrije tijd van pas komt, maar in de natuur neemt Sam doorgaans toch zijn tijd. En dat merk je aan de kwaliteit van zijn beelden. Het schijnbare gemak waarmee Sam absolute topplaten uit zijn toestel tovert, is zonder meer jaloersmakend!

Bezoek site